Sinaasappel, suiker, eieren, amandelmeel, dat zijn de ingrediënten van de heerlijke cake die ons verwelkomt. “Wil je er een bolletje ijs bij? Vegan?” vraagt Luc (hij/hem), waarna ‘onze’ stemcontrole even verloren gaat, een oorverdovend ‘JAAA’ volgt, en daarna, tevreden gesmikkel.
Met een gemberdrankje en koffie schuiven we buiten aan tafel. “Welke koffie wil je?”
“Wat heb je?’”
“Alles!’”
Het zet meteen de toon voor ons gesprek.
“We zijn alles (geweest): vegan, vegetarisch, flexitarisch.” Ook als het gaat over queer-zijn, is het keuze, of het niet moeten kiezen, wat vrijheid geeft. Peter (hij/hem) vertelt over Sam Killermann, mede-creator van TheSafeZoneProject.com, een gratis bron voor LGBTQIA+ en ally trainingscurricula, cursussen en activiteiten. “Sam is een cis hetero man met een feminiene genderexpressie, waardoor iedereen automatisch denkt dat hij gay is. Daarom is hij die dingen gaan onderzoeken, op z’n website kun je gratis de schematische voorstelling van de Genderbread Person downloaden. Hij heeft ook boeken geschreven die mij ontzettend veel inzicht hebben gegeven. M’n identificatie is heel duidelijk, ik ben man en val op mannen, maar m’n genderexpressie is fluïde. Killermann introduceerde dat idee van het genderspectrum. Na vijftig jaar had ik het gevoel dat ik de toelating kreeg om te zijn wie ik ben. Ik dacht daarvoor altijd dat je moest kiezen, maar kiezen is verliezen. Als je het ene kiest, valt het andere weg. Dat was een zeer beperkende gedachte.”
Peter Platel, onder meer bekend van De Wakko Kapper kapsalons, en ooit de eerste Vedic Master voor Deepak Chopra in België, is nu vooral (collage)kunstenaar. Hij stelt binnenkort - van 8/08 tem 3/09 - ‘More Queer Perspectives’ tentoon in de Kunstgalerij Grote Markt in Antwerpen.
Peters meesterschap in compositie resulteert in sensuele, krachtige beelden, berustend op het wegknippen van de oorsprong, het wegsnijden van wat de essentie van het beeld vertroebelt. Een methodisch en geleidelijk proces dat hem toestaat z’n beeldelementen te ontknopen, wars van bronnen, verhalen en associaties. Die elementen worden symbolen, beladen met eigen betekenissen en context.
“Wat me fascineert aan collage is het vermogen om door het recyclen en combineren van bestaande beelden, die oorspronkelijk niet voor elkaar bedoeld waren, een nieuw narratief te kunnen creëeren. M’n reeks over de doodstraf werd tentoongesteld tijdens het ‘Queer Was Here • Arts Festival’ van Musea Brugge. Gespierde mannenlichamen met afbeeldingen van zintuigen zoals een oor, of een mond, op de plek waar je een hoofd verwacht. Daarnaast koos ik voor vlinders, die staan voor beweeglijkheid, verandering, levendigheid en ik bracht ook bloemen en planten aan, die symbool staan voor groei, leven en levenskracht. Hiermee wilde ik ruimte vragen voor begrip, empathie en communicatie. Het was mijn intentie om een boodschap over te brengen die verder gaat dan ‘eenvoudige’ oppositie tegen de doodstraf, maar een pleidooi voor een meer menselijke en compassievolle benadering van gerechtigheid.”
De betekenis is niet inherent aanwezig in het kunstwerk zelf, maar wordt eerder bepaald door de conventies en symbolische systemen die in een bepaalde cultuur worden gebruikt. Kunst is daarmee niet alleen een esthetische ervaring, maar ook een culturele en sociale praktijk die diep verankerd is in deze samenleving waarin zij wordt geproduceerd en geïnterpreteerd.
“Soms deel ik expliciete uitleg over m’n werk, soms ook niet. Een artiest ‘moet’ van mij niet veel. Het is mijn intentie om werken te creëren die uitnodigen tot reflectie, niet om mijn gelijk te halen maar om bij de toeschouwer vragen op te roepen. Wat gebeurt er in jouw hoofd? Waarom denk jij anders dan ik en waar kunnen we elkaar tegenkomen? Wat kunnen we van elkaar leren? Kunst heeft de unieke capaciteit om die introspectieve processen te stimuleren. Door kunstwerken uit het verleden te onderzoeken en te begrijpen waarom ze destijds werden gemaakt, ontstaat er een contextueel begrip en een kritische dialoog met het verleden. Als mijn werk mensen aanzet tot onverwachte denkpatronen, dan ervaar ik dat als heel positief.”
Z’n collages worden complexe symbolen die een diepere betekenis hebben binnen een specifieke culturele context. Repressie laat sporen na. We zijn meestal generaliserende wezens die op automatische piloot de bochtige wegen in ons hoofd rechttrekken. Maar Peter is ‘brave’. Ik zoek naar synoniemen voor moedig en krijg een lijstje: dapper, kranig, standvastig, vastberaden. Maar het is meer dan dat. Elk beeld, laag na laag, geeft een kleine showcase van de waarden en persoonlijkhe(i)d(en) van de maker. Gedeeltelijk ontsluierd, gedeeltelijk verborgen. Elk beeld geeft je lagen informatie over verleden en heden, en wie hij is, over heiligdommen en eigenaardigheden, hoop en verdriet, pogingen om te bewijzen dat we bestaan en min of meer in orde zijn.
De mix in deze series is ontroerend, de strakke regie en de heldere kleuren laten ons schitterende momenten zien. Je kunt zien hoeveel licht er nodig is, hoe we onszelf troosten, als een soort schild dat je in staat stelt om aanvallen af te weren.
“Ik ben momenteel alweer opnieuw in de verkennende fase voor een nieuwe serie kunstwerken die sterk verbonden is met het concept ‘traditie’. Dit als reactie op de homofobe en antidragretoriek waarin vaak geschermd wordt met ‘traditie’, dat komt er langs mijn oren uit. Het is toch niet omdat iets ‘altijd’ zo geweest is dat alles altijd zo moet blijven? Dus ik vroeg me af hoe ik traditie op een manier kan benaderen die tegelijk ook heel queer is. Ik heb het gevonden!”
Wij weten wat het is, maar dat is voor een volgend interview.
Lunes stormt wild blaffend de tuin in, onzichtbare indringers worden op hun plaats gezet. We bezoeken Peters atelier, rek na rek gevuld met oude magazines, nog oudere paperassen, antieke handgeschreven partituren, extravagante schoenen, biscuit beeldjes, (Skins) feather-lined shoulderpads, en een kooi vol SM-mannekes. Wordt vervolgd.
Website : peterplatel.be
Instagram : @peterplatel & @queercollageart
Tekst : Biem D'hondt
Portretfoto's : Marijn Achten
Foto artwork : Peter Platel
Comments