top of page
  • Biem D'hondt

Leopold Lindelauff

Leopold L (hij/hem). Dat staat op z’n naamplaatje als we elkaar ontmoeten op B Curious in Oostende. Ik ben heel slecht in het onthouden van namen, maar deze alliteratie staat voor altijd in m’n geheugen gegrift. Ringetje in het rechteroor, stralend de zaal vullend, verliet hij het ijzersterke bolwerk van seksuele en gendernormen. Dit is Leopold Lindelauff, voorzitter van ‘Ertussenin’, de vereniging voor en door leden van de Bi+ gemeenschap in Hasselt.



Biseksualiteit is een identiteit die vaak onzichtbaar, onbegrepen of afgewezen wordt. Zowel in de hetero- als in de LGBTGIA+ wereld worden bi personen geconfronteerd met stereotypes, vooroordelen en discriminatie. Hoe kun je bi zijn en jezelf zijn en je trots voelen over je identiteit? Je bent losbandig, wordt hyper-geseksualiseerd, hebt altijd zin in een trio, mannen zijn niet bi, je bent niet queer genoeg en als je een langdurige relatie hebt met iemand van het andere geslacht dan is dat indicatief voor je ‘echte’ seksualiteit of identiteit.


Het binaire denken is de neiging om de wereld in tweeën te delen en onze complexe wereld te categoriseren, te vereenvoudigen en te ordenen volgens tegenstellingen zoals ying/yang, lichaam/geest, man/vrouw. Maar wanneer we betekenis toekennen aan die categorieën als positief of negatief, leidt dat tot vooringenomenheid. Het binaire denken is nuttig voor computers, maar schadelijk voor de echte wereld, omdat het leidt tot reductieve en polariserende beslissingen die complexiteit en diversiteit negeren. Daarom moeten we op zoek naar alternatieven zodat meer dan twee dingen tegelijkertijd kunnen bestaan.


Hoe identificeer je je als queer persoon?

"Mens, dat is wat ik ben, een mens die van mensen houdt, zonder onderscheid te maken tussen geslacht of gender. Die levensvisie is zo bevrijdend en maakt mij echt los van alle conventies waartoe ik verplicht zou zijn.”


Wat was je motivatie om de vereniging 'Ertussenin' op te richten en een community te creëren?

“Mijn eigen worsteling met m’n seksuele oriëntatie - waar ik weinig begrip en steun voor kreeg - deed me beseffen dat er een plek moest zijn voor mensen die, net als ik, zich aangetrokken voelen tot mensen ongeacht hun geslacht of gender. In Nederlands Limburg merkte ik dat dit zelfs binnen de regenbooggemeenschap (behalve bij bi’s) lastig en overbodig werd gevonden. Toen ik naar België verhuisde was Regenbooghuis Limburg nog in een opstartfase én bestond er ook geen vereniging voor mensen zoals ik.

Al snel had ik contact met anderen waar die behoefte en nood ook aanwezig waren. Sommigen voelden zich al snel beter in hun vel, en sterker, na een paar gesprekken met gelijkgestemden. Ze hadden nooit eerder over hun seksuele oriëntatie gepraat of iemand ontmoet die hetzelfde voelde. Dat maakte me duidelijk dat een vereniging voor biseksuele personen in Limburg noodzakelijk was. De enige andere bi-vereniging in Vlaanderen was in Antwerpen, eerdere initiatieven elders waren snel weer verdwenen.”


Hoelang bestaat ‘Ertussenin’?

“De vereniging ‘Ertussenin’ is officieel opgericht op 22 december 2013. Ik was al sinds augustus 2012 vrijwilliger in het Regenbooghuis, maar dat was niet hetzelfde als deel uitmaken van de bi-gemeenschap. Veel mensen, ook binnen de regenboog gemeenschap, ontkenden of negeerden het bestaan van biseksuele mensen.”


Welke uitdagingen zijn je uit het begin van het project bijgebleven en voel je dat er nu een positieve evolutie is naar acceptatie toe?

"Onze gemeenschap werd vaak ontkend, genegeerd, als ‘een fase’ of zelfs als verraders gezien. Ook kregen we wel eens het verwijt ‘voor de gemakkelijke weg’ te kiezen zodra we een relatie met een persoon van het andere geslacht hadden. Het was niet gemakkelijk om als deel van de regenbooggemeenschap gezien te worden, integendeel. Onze energie ging dus in eerste instantie naar de interne gemeenschap (lht). Daarom richtten we onze aandacht binnen de bi werkgroep van çavaria, die we mee opgestart hadden om de Vlaamse bi gemeenschap te kunnen bereiken, in eerste instantie op het stoppen van de interne discriminatie. Deels is dat gelukt, maar we zijn er nog niet. Zolang er een machtsstrijd is binnen onze gemeenschap, blijft het moeilijk. Maar we geven niet op.”



Hoe ziet jouw ideale relatie eruit?

“Ik heb mijn ideale relatie al gevonden. We steunen en respecteren elkaar zonder dat geslacht of gender daar een allesbepalende rol bij spelen. Elkaar graag zien, samenzijn, delen, dat is voor mij genoeg. Ik sta ook open voor relaties met meerdere mensen tegelijkertijd, zoals ik in het verleden ook al heb mogen ervaren. Communiceren, in monogame en niet-monogame relaties, is essentieel. Dat kan soms lastig zijn, maar het is beter dan zwijgen en elkaar pijn doen.”


Zou je met een tijdmachine naar het verleden of naar de toekomst gaan?

“Ik vind tijdmachines fascinerend. Ik heb er zelfs een verhaal over geschreven. Ik zou graag naar de tijd van Jezus van Nazareth gaan om te zien wat er echt gebeurd is. Om - met de kennis van nu - te zien en te horen wat er waar is van de verhalen in alle heilige boeken. Mijn opvoeding is behoorlijk kerkelijk en gelovig geweest, m‘n pubertijd maakte daar uiteindelijk een einde aan. Sindsdien verbaas ik me over de wijze waarop mensen hun hele leven, hun hele doen, laten bepalen door regelgeving vanuit een religieuze overtuiging of een kerkelijk instituut.”


“De toekomst lijkt me ook interessant, maar ik vrees voor de klimaatveranderingen. Toch blijf ik liever in mijn eigen tijd. Terugkijkend ben ik op een ideaal moment in de geschiedenis geboren. Een tijd zonder oorlog, althans waar wij wonen, met een toename van welvaart. Helaas ging dat ten koste van andere landen en culturen, het leegplunderen van grondstoffen, ten koste van die bevolking. Desondanks ben ik blij dat ik kan zijn wie ik ben in een vrij land. Ik heb andere landen kunnen bezoeken en nooit in slavernij geleefd. Een tijdmachine zou daar niets aan veranderen. Ik zou wel een andere wereld en een andere mens willen zien. De geschiedenis leert ons echter dat de kans daarop zeer klein is.”


Instagram: Ertussenin

Website: Ertussenin


Tekst: Biem D'hondt

Foto's: Marijn Achten

Comments


bottom of page