top of page
  • Biem D'hondt

Gaea Schoeters

Bijgewerkt op: 19 nov. 2023

Gaea Schoeters neemt me meteen mee op een reis door ruimte en tijd, ze was dààr, in de nineties, op de barricades voor de holebigemeenschap, vechtend voor zichtbaarheid en bespreekbaarheid. Ze leunt naar voren, ik leun naar voren en haar woorden hechten me vast aan het web dat ze weeft, geleidelijk uitgesponnen patronen worden ontrafeld en we praten over de (on)veranderlijke geschiedenis.

Over de kleine cirkels die de verborgen draaikolk maskeren, want vormen en bewegingen komen en gaan, maar hier is echt een onophoudelijke, onvermoeibare beweging nodig.

"Eeuwenoude patronen verander je niet door evolutie; daarvoor heb je een revolutie nodig."

Ze vocht mee voor anti-discriminatiewetten, het homohuwelijk, adoptie rechten, maar na elke overwinning gaat die drang om verder te strijden liggen en lijken we te vergeten dat we -altijd- een minderheid zullen zijn. Of dat elders nog steeds zijn. We worden deel van wat mainstream is, of dat denken we toch, onze visibiliteit vermindert, wat zorgt voor lagere maatschappelijke acceptatie. En alles begint weer van voor af aan. Het is geen onwrikbare orde waar we deel van uitmaken, alles wat we hebben moet herhaald en geperfectioneerd worden zodat we onze plaats kunnen opeisen in de dwingende kracht van de geschiedenis.


Gaea bekijkt de wereld vanuit vele verschillende posities, ze onderzoekt, ze twijfelt, ze stelt vragen, ze gooit motorolie op vastgeroeste denkpatronen. Wanneer we spreken over de LGBTQIA+ vertegenwoordiging in film en televisie begrijp ik haar kritiek. "Een hoofdpersonage in de serie die van nature en onproblematisch lesbisch is en die ook veel andere interessante facetten heeft? Vaak wordt zo’n leven op een clichématige manier geportretteerd, diversiteit binnen queerness is helemaal ver te zoeken, een butch personage heeft vrijwel altijd mentale problemen, een tomboy moet uiteindelijk een jurk aan om zich 'heel' te voelen... Kortom: je mag als vrouw wel een relatie met een vrouw hebben, maar je als vrouw iets van mannelijkheid toe-eigenen, sociaal, intellectueel of uiterlijk, dat gaat te ver. Want dat tast de sekse-ongelijkheid aan waarop de wereldorde gebouwd is."


Gaea Schoeters is auteur, dramaturg, journalist, biker en zoveel meer.

Instagram : @gaeaschoeters


Tekst : Biem D'hondt

Foto : Marijn Achten

Comments


bottom of page